Anyagok

A gránit, egy természetes, nemes anyag. síremlékek elkészítéséhez elsősorban ezt az anyagot javasoljuk.

Kialakulása, tulajdonságai 
Durvakristályos savanyú kémiai összetételű mélységi magmás kőzet. A gránit nagy mélységekben keletkezik, ezért felszínre csak a fedőrétegek lepusztulásával kerülhet vagy a hegységképző erők emelik magasba.

A gránit legfontosabb elegyrészei a kvarc, az alkáliföldpát és a csillám. Járulékos elegyrészként apatitot, cirkont és titanitot is tartalmazhat. Több változata ismert. A rapakivi gránit olyan gránit, amelyben nagy méretű káliföldpátokat keskeny oligoklász-andezin koszorú övez. Az írásgránitot kvarc és ortoklász orientált összenövése jellemzi. Greizenesedés következtében, illetve hidrotermás vagy pegmatitos hatásra átalakult gránitok egyéb ásványokat, például turmalint (luxullianit) vagy topázt is tartalmazhatnak. A gránit a köznapi beszédben is a szilárdság, a keménység egyik jelképe.

Való igaz, az ókor óta használják nagy építkezésekhez. Nagy és eltérő keménységű ásványszemcséivel magyarázható az erózió bizonyos formáival szemben tanúsított ellenálló képessége is. Jól tűri a szél, a fagy, az esővíz támadását. Az embert csodálattal tölti el, ahogy a csiszolás során egy homogén felületből fokozatosan megmutatkozik egyedülálló mintázata és a matt kőből egy fantasztikusan fénylő anyag születik. Megmunkálása után, rendkívül jól tűri az időjárás viszontagságát, fényét csiszolása után szinte örökre megőrzi. Időállósága és szépsége miatt síremlékek készítésére a legalkalmasabb anyag.

Előnyei:
a gránitból készült síremlékek az örökkévalóságnak készülnek, mert felülete annyira kemény, hogy szinte lehetetlen megkarcolni, megsérteni
egyedi, hiszen minden darab más és más rajzolatú.
Könnyen tisztítható, semleges vizes ronggyal, esetleg enyhe szappanos vízzel való tisztítással tökéletes eredményt érhetünk el, a gránit újra eredeti fényében fog ragyogni.
Tekintse meg galériánkat

Gránit
Subscribe to Anyagok